lauantai 11. marraskuuta 2017

The Räätäli, see you never

Minulle on ehdotettu ja suositeltu jo kauan sitten räätäliä, joka tulee kaukomailta Suomeen ja tekee edullisesti pukuja, paitoja, housuja, takkeja, kravatteja ja mitä niitä nyt onkaan tärkeitä asusteita. Hommahan toimii niin, että räätäli tulee Helsinkiin johonkin keskustan hotelliin, ottaa siellä mitat, esittelee mallit ja materiaalia, joista valita, ja sitten vaan tilaus sisään. Vaatteet toimitetaan sitten muutaman kuukauden kuluttua ja maksu suoritetaan luottokortilla. Hinnat ovat sen verran edullisia, että palvelu on houkutteleva.

Päätin kokeilla tätä, koska olin puvun tarpeessa. Hintatarjous oli noin 450 € ja paketti sisälsi puvun kaksilla housuilla, kolme paitaa ja yhden kravatin. Mikä ettei? Jo kolme laadukasta paitaa maksaa ainakin puolet tuosta hinnasta ja nyt saisi mittatilaustyönä itselle sopivat paidat. Tosin täytyy todeta, että en ole koskaan kokenut ongelmana löytää itselle sopivia paitoja, ja kun käy alennusmyynneissä, sieltä saa yleensä riittävän hyviä paitoja kohtuuhintaan.

No menin sitten sovittuna aikana keskustan hotelliin ja siellä minut otti vastaan hyvin ystävällinen thaimaalainen räätäli. Meneillään oli mittojen otto asiakkailta ja odottaessani tutustuin materiaaleihin. Koin vähän vaikeaksi nähdä tilkkujen perusteella kokonaista pukua, minkä vaikutelman se loisi. Ehkä sen takia, että olen tottunut katselemaan kokonaisia pukuja ja miettimään, olisiko tuo väri ja malli sellainen, missä itseni haluan nähdä. Sitten puvun malli. Kuvia oli erilaisista puvuista ipad pullollaan ja sekin tuntui vähän vaikealta. No, päätin sitten kuitenkin valita hyvin klassisen mallin, mikä on varman oloinen ja helppo ratkaisu, varmaankin toimiva.
Mittojen ottaminen sujui ammattilaiselta hyvin, hän mittaili ja ilmoitti assarille luvut. Valitsin kolme erilaista paidan väriä ja kankaan laatua ja puvun värin ja materiaalin. Sitten vaan nimet ja luottokortin numerot ja näkemiin.

Täytyy sanoa, että ei jäänyt ihan voittajaolo tilauksesta ja koko prosessista siihen saakka. En ole se henkilö, joka nauttii kymmenien eri vaihtoehtojen miettimisestä siinä paikan päällä. En ole näissä niin kokenut, että tietäisin, mikä minulle sopii parhaiten ja miltä näytän missäkin värissä ja materiaalissa. Ja kuitenkin värien sopiminen lienee aika tärkeää. Siihenhän on olemassa oma ammattikuntansakin, joka tietää, mikä väri millekin ihotyypille ja tukanvärille sopii ja mikä ei.

No sitten odoteltiin muutama kuukausi, ehkä kolme, ja paketti saapui työpaikalle. Pettymys. Puku oli vähän tiukka, samoin paidat. Puvun takki istui siten, että sen kanssa ei voinut esim. ajaa autoa mukavasti. Vähän tiukkuutta siellä täällä. Paidat vähän samaa rataa. Housut istui nippa nappa hyvin, mutta ei täysin sitä mukavuutta, mitä haluaisin. Puvun väri siinä ja siinä. No senhän oli itse valinnut, mutta kuten mainitsin, en osaa näitä vaatturin hommia noin vaan. No se väri ei nyt ole ihan paha, kollega jopa sanoi, että se on hyvin muodikas, tätä päivää. Okei sitten, ehkä se alkaa tuntua omalta, kun sitä vähän käyttää. Jos käyttää. Miten sitä voisi käyttää, jos se ei istu.
Laitoin tästä kaikesta räätälille viestin ja sovittiin, että kun hän seuraavan kerran tulee, tavataan ja katsotaan asiaa. Hän tuli sitten keväällä, ensimmäinen tapaaminen oli ollut marraskuussa, puoli vuotta odottelua siis. Otettiin uuden mitat ja pantiin homma uudelleen työn alle, takki vietiin korjattavaksi Thaimaahan. Samassa yhteydessä tilasin uusilla mitoilla paitoja viisi lisää edulliseen hintaan, taisi olla 150 €.

Parin kuukauden kuluttua sain paidat ja puvun. Paidat istuivat nyt oikein hyvin, tosin vanhat paidat, kolme kappaletta, jäi minulle korjaamattomina, ne olivat jotenkin siinä ja siinä istuvuudeltaan. Mutta puku oli edelleen epäistuva, takki ei ollut ihan täydellinen, epämukava käyttää, vaikka näyttää kyllä hyvältä seisoessa suorana paikallaan. Ilmoitin tästä räätälille ja sovittiin, että tavataan, kun hän tulee seuraavan kerran marraskuussa. Tavattiin. Hän katsoi takkia ja sanoi, että se on hyvä. No mielestäni ei ole. Hän kuitenkin vakuutti, että parempaa siitä ei saa, sitähän on jo suurennettu jostain kohdin. No, okei. Tein sen johtopäätöksen, että takkia on suurennettu siltä osin, kuin pystyy. Sen perusmalli mittoineen on pielessä. Sitä ei voi enää korjata. Nyt minulla on siis takki, jota en voi käyttää, se ei vaan tunnut hyvältä päällä ja aiheuttaa epämukavuutta ja epävarmuutta. Takin pitäisi toimia päin vastoin, olla mukava päällä ja nostaa itsevarmuutta.

Housuista keskusteltiin seuraavaksi. Nehän ei vielä olleet korjattavana. Näytin, mistä ne kiikastaa eli istuessa ahdistaa, alkaa tuntua lonkissa epämukavalta. Hän oli eri mieltä, ne näyttävät hyvältä. Seisoessa siis. Mutta kun ihminen istuu suurimman osan päivää, mitäs nyt sitten? No sovittiin, että housut menee korjattavaksi ja ne lähetetään sitten.
Keskustelin myös kolmesta alkujaan ostetusta paidasta, mutta ne ovat juuri ja juuri käyttökelpoisia, joten olkoot. Aloin jo väsyä koko prosessiin, niin alkoi räätälikin.
Nyt sitten odotellaan. Ja mitä sitten, kun housut saapuvat ja ovatkin kunnossa ja käyttökelpoiset? En ehkä voi käyttää niitä yksinään esim. jonkun muun pikkutakin kanssa, väri saattaa olla vähän outo vaikka olisi musta pikkutakki.

Kaikkiaan tyhmä seikkailu. Rahaa kului ja kaikki käytetty aika ja vaiva tuntui turhalta. Menenkö mieluummin liikkeisiin katselemaan valmiita pukuja ja sovittelemaan niitä? No sekään ei ole mitään mielipuuhaani ja totta kai niistäkin on ties millaista kokemusta. Ymmärrän tuon ajatuksen räätälistä, jolta saat juuri sitä mitä haluat. Eri juttu on sitten, voiko olettaa, että jokainen on vaatetusalalla niin kokenut ja osaa valita itselleen sopivimmat asut kuvien ja tilkkujen perusteella? Minä en, eikä tarvitsekaan osata. Siksi on olemassa kaupat ja vaatteet roikkuvat henkareissa hypisteltävinä.
Laadusta vielä sen verran, että jotain tiettyä eroa on teollisesti tuotetussa vaatteessa ja käsin tehdyssä, mielestäni nykyään teollisesti tuotetun eduksi. Hinnat ovat mitä ovat, BOSS:in puvun saa esim. hintaan 450 €. BOSS sopii minulle kuin puku miehelle.

Nythän lopputulos on se, että maksoin noin 600 € seitsemästä käyttökelpoisesta paidasta. Ei siis ihan menetetty raha.