tiistai 29. maaliskuuta 2016

Kollega se sitte kirjan kirjoitti

No juu, minä poika se olen niin kova blogin päivittäjä, että olkaa hyvä vaan.
Syyskausi meni hienosti uutta matskua käyttäessä, olin päättänyt oman itseni iloksi tehdä materiaalia, joka on lähempänä omaa itseä, antaa enemmän sitä Jannea, mikä olen ja maistella avauksia sisältäni. Onnistui osittain, kuitenkin minkäs sille mahtaa, jos tulee kaikenlaista yleistäkin hauskaa mieleen, josta on kiva tehdä lavakomiikkaa. Mutta kuitenkin siinä kaikessa on mahdollisimman paljon omaa
tulokulmaa, omaa maailmankäsitystä. Se on vaan aika vaikeaa avata itseään, vieläpä niin, että siitä riittää mielenkiintoa ja naurunremakkaa yleisölle.

Sen sijaan hienosti itsensä osaa avata kollega ja hyvä ystävä Risto Koo Järvinen kirjassaan "Lasiinsylkijä". Risto on kirjoittanut kirjan perustuen blogiinsa facebookissa, jota alkoi pitää, kun hän päätti pitää viinan litkimisestä tauon. Ajatuksena oli, että hän on yhtä monta päivää raittiin, kuin ilmoitus juomalakosta saa tykkäyksiä. Ja tulihan niitä pitkälti toista sataa. Tästä blogista syntyi sitten kirja, joka kertoo taistelusta viinan juonnin lopettamiseksi.
Risto on hieno kirjoittaja, olen hänen kykyään ihaillut siitä lähtien, kun tutustuimme stand up -kurssilla v. 2003 eli nyt jo yli 12 vuotta sitten. Haaveena hänellä on aina ollut kirjoittaa kirja, nyt se toteutui. Tähän saakka kirjan syntymisen esteenä on varmasti ollut juuri tuo rankka viinankäyttö.
Olen nyt lukenut tuota kirjaa aika pitkälle. Risto käy rohkeasti läpi elämänsä tapahtumia ja asioita, viinan käytön haittoja, perhe-elämäänsä, suhdetta isäänsä, elämäänsä, viinaan, parisuhteeseen. Koomikkona hän kertoo stand upista, keikoistaan ja kollegoistaan. En tiedä, onko suhtautumiseni kirjaan sen värittämää, että tunnen Riston ja olen itse koomikko ja elänyt monia niitä samoja tuntemuksia ja ajatuksia läpi, mistä kirjassa kerrotaan, mutta ahmin kirjaa sivu sivulta, kertomus toisensa perään. Risto osaa kirjoittaa kiinnostavasti ja elävästi ja tekstin rytmi on hyvä. Jokaisen kulman takana odottaa jotain uutta ja yllättävää, kerrontaan ei kyllästy. Tarinat ovat rankkoja, hauskoja ja herkkiä. Niitä sävyttää matkan varrella alkoholin kirouksen riivaama aikuinen mies kaikkine karkeine mies-ominaisuuksineen, ähinöineen, kohelluksineen, iloineen, suruineen ja pelkoineen, voittoineen ja häviöineen.
Tässä tulee kehuttua kirjaa, ihan kuin olisin saanut sen ilmaiseksi ja luvannut pitää siitä. Ja katinmarjat, sain maksaa siitä kaksikymppiä Basen stand up -klubilla, missä Risto kaivoi kirjan muovikassista ja sujautti kakskymppisen nälkäisesti fikkaansa. Niin pitää tehdäkin. Olisin ollut pettynyt, jos kirjaa olisi jaettu ilmaiseksi, en varmaan olisi edes lukenut sitä.
Kirja kertoo Riston elämän raakana, paljastavana ja hauskasti. Nauraa saa, itse aloin lukea kirjaa metroasemalla matkalla Basesta kotiin ja sain kummeksuvia katseita, kun yritin peitellä hihitystäni. Selittääkseni asiaa pariskunnalle, näytin kirjaa ja kehotin ostamaan. "Is this book in finnish?" tuli vastaukseksi, joten hukkaan meni se promootio.

Tilatkaa täältä:
http://www.savukeidas.com/tuote/risto-k-jarvinen-lasiinsylkija/