maanantai 17. marraskuuta 2014

Menoon ja tuiskeeseen

Kävin eilen maanantainan inspiroitumassa Janon treeniklubilla Oulunkylässä. Olin writer's blockissa ja varma, että seuraavalla treeniklubilla keskiviikkona kerron vain vanhoja juttuja. Sellainen ei kamalasti innosta. Aina olisi kiva kokeilla uusia juttuja.
Muutama koomikko eilen oli hyvin innostava ja aloin heitä kuunnellessa samalla selata muistiinpanojani. En edes tiedä, miten vanhoja jutunpoikasia ja ideoita ne olivat, mutta sieltähän löytyi ihan hyviä ajatuksia. Niistä saan lyhyen muutaman minuutin kokeilusetin kasaan, jota aion kokeilla Rocksissa keskiviikkona. Katsotaan sitten, mikä on tunnelma sen jälkeen. Tietenkään ne eivät kaikki toimi ja voi olla ison tuskan paikka edessä, mutta halua on yrittää. Sitten vaan kuollaan lavalle. Pieni lavakuolema piristää koomikkoa kummasti.


On eroa epäonnistumisella omista lähtökohdista treenimateriaalilla ja epäonnistumisella sen takia, että joku yleisössä on niin pölvästi, että pilaa koomikon mahdollisuudet. Oikeaan aikaan ajoitettu kännisen mölinä on tehokas komiikan tappaja. Stand upissa on kyse erittäin tarkasta ajoituksesta ja siitä, että yleisöllä on mahdollisuus kuunnella ja aistia pienetkin yksityiskohdat ja eläytyä koomikon ajatusmaailmaan.
Myös treeniklubilla on totta kai tärkeää kuuntelu, mutta siellä usein kokeillaan juttuja, jotka ovat edelleen raakileita ja näin ne eivät välttämättä toimi, ja sen koomikko yleensä osaa ottaa huomioon. Siitä voi tehdä myös lavalla tilannekomiikkaa ja se voi olla hyvinkin hauskaa. Mutta kuitenkin aina toimimattomista jutuista tulee lievästi paniikki, vaikka olisi miten treeniklubi. Ja niinpä on usein luu kurkussa ja perhosia vatsassa uuden materiaalin kanssa. Niiden joukossa saattaa olla kuitenkin todellisia helmiä, joten uuden materiaalin kokeilu kannattaa.
Keskiviikkona se nähdään.