maanantai 29. lokakuuta 2012

Normisyksy

Kivasti ollaan päästy talvikauteen. Kello on nyt vajaa neljä ja melkeen jo pimeetä ulkona. Ei välitetä, pidetään hauskaa.

Pidinkin stand up -viikonlopun ihan katsojana ja nautiskelin vaihtelevasta ohjelmasta. Kävin katsomassa, miten Ilari Johansson paiskii menemään lavalla niin tehokkaalla vauhdilla, että hyvä kun itse pysyy juttujensa mukana. Eikä välillä pysynytkään, Ilari kun on improamisen kruunaamaton mestari ja välillä oli pakko yhdessä yleisön kanssa muistella, mihin hän jäi varsinaisessa setissään.
Gloria -teatteri oli täynnä yleisöä ja oli suunnaton ilo todeta, miten stand up on otettu vastaan sen arvoisella suosiolla. Gloriasta menin vielä Apolloon katsomaan, miten siellä pärjättiin. Täynnä! Lavalla oli mm. Sami Hedberg ja Robert Pettersson. Mahtavaa, että kaupunkiin mahtuu useita lavoja ja yleisöä riittää. Olihan samana iltana vielä mm. ClubAct! Pasilassa, joka oli arvatenkin myös hyvin myynyt. Sinne en enää jaksanut.

"Talenttia arvostetaan", sanoi minulle kollegani kerran mainostoimistossa työskennellessäni, kun kysyin, miten alalla pärjätään. Tämä pätee tietysti alalla kuin alalla. Hyvät stand up -klubit vetää ja myy täyteen, hyvät koomikot saavat paljon keikkoja.
Joskus kun pidin omia treeniklubeja, opin sen, että yleisölle täytyy tarjota hyvää, muuten menestystä ei tule. Silloin stand up oli vielä niin lapsen kengissä tässä maassa, että pubeihin klubien perustaminen oli yhtä taistelua. Oli tarjottava hauskaa katsottavaa, vedettävä illat niin hauskoina, että sinne tuli uudelleenkin väkeä, vaikka aloittelijoiden treeneistä oli kysymys. Sama pätee edelleen. Jos pistetään klubi pystyyn, on siellä pidettävä yllä jonkilaista osaamisen tasoa, vaikka onkin kyse treeniklubista. Muuten saa kokea yleisön vihamielisyyden ja siihen loppuu se klubi.
Stand upin raakuus ja samalla hienous on mm. siinä, että juuri niin hyvä, kuin edellisellä sekunnilla olit. Mitään ei ole annettu itsestään selvyytenä. Hyvä ja huonon keikan väli on ohut. There's a very fine line between success and failure.  ... en nyt tiedä, kuka tuon sanoi. Kurki, jos kiinnostaa.

Lopetan tämän paatoksen täältä tähän.