torstai 6. marraskuuta 2014

Niin se homma etenee

Moro! Aktivoidun taas blogikirjoittelussa jostain syystä. Tämä on fiiliskysymys.
Nyt on siis marraskuu (!!!) ja toinen kausi Naurun Tasapainoa (NT) on päättynyt, paras voitti. NT on siis stand up -komiikan kilpailu, tosi-TV -formaatti, jossa 10 koomikkoa kilpailee paremmuudesta. Kolmas kausi on tulossa ja se kuvataan keväällä 2015, huhti-kesäkuussa. Finaali on sitten joskus lokakuussa. Kuvausprosessi on rankka kokemus kilpailijoille, mutta arvatenkin hyvin opettava ja antaa paljon kokemusta. Tehtävänä on kirjoittaa ja esittää 5 minuuttia uutta materiaalia joka viikko annetusta aiheesta, ja joka jaksossa putoaa yksi kilpailija tuomariston päätöksellä. Finaaliin pääsee kolme koomikkoa suoraan lähetykseen ja suuri yleisö äänestää voittajan.

Viiden minuutin kirjoittaminen on tuskainen työ, jos sen haluaa toimivaksi komiikaksi. Jos ette usko, kokeilkaa ja menkää esittämään se joka viikko vaihtuvalle yleisölle, joka on milloin mikäkin työpaikan henkilökunta tai joku muu annettuun aiheeseen liittyvä porukka, kuten näkövammaiset tai räp-muusikot. Aktiivisesti stand upia tekevät koomikot kirjoittavat uutta materiaalia hyvin vaihdellen. Samat hyviksi todetut jutut saattavat kulkea mukana setissä vuosikausia, toiset tekevät uuden 20 minuutin setin tai pidemmän joka vuosi, joku muu taas saa aikaan 10 minuuttiaa ja lisää sen vanhan materiaalin sekaan. Parhaimmat saattavat tehdä jopa tunnin vuodessa uutta. Ilmeisesti Ismo Leikola on todella tuottelias. Ja muutenkin nero.

Ensimmäisen NT:n voittaja oli Robert Pettersson, tämän vuoden voittaja on Iikka Kivi. Ensimmäisen vuoden osallistujat olivat pääosin amatöörejä, tänä vuonna mukana oli huomattavasi enemmän ammatikseen stand upia tekeviä. Innostus ja ymmärrys tv-formaatin antamaan hyötyyn tuli ilmi ensimmäisen kauden jälkeen. Seurasin kumpaakin kautta kiinnostuneena ja kävin joissain esityksissä paikan päällä katsomassa nauhoituksia vatsa perhosilla pelkästä myötätunnosta kilpailijoiden jännitykselle.

No, nyt vihdoin asiaan. Uusi kausi alkaa siis keväällä ja siihen pyritään vuodenvaihteen kieppeillä, parin kuukauden sisään siis. Pyrkiminen tarkoittaa ilmoittautumista karsintoihin, joista valitaan 10 parasta tai sopivinta. Kyseessä on tv-formaatti, joten valintaan vaikuttaa muukin, kuin menestyminen karsinnoissa. Mutta koomikon on oltava hyvä totta kai, että pääsee itse kisaan.
Nyt olen vihdoin ajatellut osallistua kisaan. Katsotaan, miten äijän käy. Edellisiin kausiin en ole edes yrittänyt päästä johtuen enimmäkseen aikatauluista mutta myös uskalluksen puutteesta. Kuvaukset vievät about 20 arkipäivää, joten normityössä olevan on vaikea järjestää itsensä vapaaksi. Tai sitten siihen on esim. uhrattava koko loma.
Tämmöistä tällä kertaa.